Välkomna till

Ardennerklubben Sydost

Hur man flätar en ardenner!

En ardenner som ska vara fin eller visas upp, t.ex. på en premiering ska vara flätad tycker vi. Det är en gammal tradition som ska bevaras och läras ut.
Att fläta sin häst på "rätt sätt" kan gynna den i ringen, speciellt halsen kan få ett annat uttryck när den är flätad. Hästens former kommer fram och syns bättre.
Om man flätar en svans på rätt sätt kan den stå med svansen flätad en hel helg utan att ha ont av det.
Från början flätade man av råghalm på ardennern. Det gör man inte idag utan man använder bast(innerbarken av framförallt lind).
Basten blötläggs en stund innan man börjar fläta och så får den torka i flätan. Det gör att flätan hålls på plats tills du tar ner den. Därför är det viktigt att du flätar din häst på rätt sätt så att hästen inte får obehag av flätorna.
Hästen Dacke och Kajsa Kavat har varit "fotomodeller".

Klicka på första bilden så kommer bildspelet igång. Lycka té! /Eva Sandin

/

 

Först gör jag i ordning en "härva" som jag ska fläta in i manen. Den lägger jag i blöt en liten stund innan jag börja fläta. Under tiden kammar jag ut man och svans och väljer vilken sida jag ska lägga flätan på.  "Härvan" till manen binder jag ihop i ena änden som en liten "klocka".

Jag binder fast "härvan" i grimman med lite bast för att den ska sitta fast där när jag börjar fläta. För varje tag jag tar om flätan så tar jag med mej lite man och lägger manen under basten. Detta blir så kallad inbakad fläta. Det gäller att hålla i hårt så att flätan ligger slätt utmed halsen. Är det en mörk man så blir det tjusigt om basten ligger ovanpå.

Jag flätar på utmed hela halsen. När jag börja närma mig slutet gäller det att se till att jag har tillräckligt med bast till en rejäl "klocka" som ska hänga en bit nedanför manken. Är halsen lång eller basten är för kort så tar jag en ny "tuss" och lägger under flätan tillsammans med "de gamla". 

Lite finputsning med saxen skadar aldrig!

Flätan kan göras på många sätt. Man kan lägga den både högt och lågt på halsen. Allt efter tycke och smak. Har hästen jättemycket man så kan man göra en liten fläta och låta en del hänga ner under.

Sidoflätorna är de som kommer att hålla flätan på plats. Så slarva inte med dessa! Ta "härvan" och dela den i tre delar. Lägg den ovanpå svansroten.

 Ta de två sidoflätorna och gör en knut ovanpå den ena "bast-taget" och knyt fast härvan så att den hänger utmed svansen.

Gör en "robansknop" av sidoflätorna.

Jag tycker det är gott med lite hjälp när man börja fläta.

Dags att börja fläta och precis som i manen så gör man en "inbakad" fläta. Men här får man ta lite tagel varje gång man är på båda yttersidorn i varje tag.

Den inbakade flätan flätas hela vägen ner till svansroten ände. Då delar man upp taglet som finns kvar och lägger de i en utav flätans tre "tag". Detta flätas ner en bit. Den biten ska vara minst lika lång som svansroten.

Knyt té!

Fram med pinnen. Tomas har gjort en "flätpinne" som jag trär mellan flätan och svansroten. 

Den ska träs hela vägen ner utmed svansroten.

Jag tar flätan och binder fast den i pinnhålet.

Sedan drar jag upp flätan mellan svansroten och den inbakade flätan. Pinnen gör att det blir lite plats därimellan för flätan

"Flät-änden" fäster jag runt "klockan" med en "robansknop".

Fixa till en fin klocka även där bak så blir det tjusigt!

Gör man detta på rätt sätt så håller detta hur länge som helst. Svansen ramlar inte ner eftersom jag fäst dem i sidoflätorna ordentligt. Hästen kommer inte heller att fara illa eftersom alla knutar och allt tagel ligger ovanpå svansroten. Jag uppmanar alla mina vänner till att inte knyta runt svansroten på något vis. Detta håller!

Allt handla om tycke och smak. Det finns inga rätt och fel, det är bara till att prova och testa sej fram!

Ska hästen åka transport så linda svansen. Annars skaver hästen sönder flätan och det vore väl synd!

En häst som av någon anledning inte har någon man på ett ställe kan man göra lite extraflätor på.

Detta flätas med som vanligt och syns inte.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)